Purjelento

Tätä se Purjelento on

Purjelento on ympäristöystävällistä lentämistä aurinkoenergian voimalla. Purjekone hinataan taivaalle vintturilla tai moottorikoneella ja siitä jatketaan yhä korkeammalle nousevien ilmavirtausten, eli termiikkien avulla.

Lento voi kestää useita tunteja ja matkaa kertyä satoja kilometrejä. Purjelentokoneella on Suomessakinlennetty yli 1000 km matkoja. Suomessa voi normaalioloissa ilman pilvilentokelpuutustakin päästä toisinaan jopa 2,5 km korkeuteen. Aaltotuulten avulla vuoristossa, kuten Ruotsin Kebnekaisella voi päästä useiden kilometrien korkeuteen. Tänäkin vuonna Raahen Ilmailijoita on lähdössä Kebnelle huhtikuun ensimmäisenä päivän.

Usein purjelentoa harrastavat henkilöt ovat, elämyksistä, tekniikasta, hyvästä seurasta ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä. Purjelento on myös hyvin sosiaalinen laji, koska usein jo lentoon lähteminen vaatii useamman henkilön yhteistyötä. Raahelaisten purjelentäjien tekemisiä voi seuraille myös tämä sivun kautta

Ilmakehä on samanlainen luonnonelementti kuin maasto ja vesistöt. Niin kuin eräretkeilijä, meloja tai purjehtija, on myös purjelentäjä usein luontoihminen. Yksi purjelentoharrastuksen keskeisin ja kiehtovin sisältö onkin juuri perehtyminen ilmakehän ilmiöihin. Ilmaston ja sääilmiöiden tuntemus ja ymmärtäminen ovat purjelentäjän menestyksen edellytyksiä.

Ilmassa pysyminen pitkienkin lentojen onnistuminen pelkkiä luonnonvoimia käyttämällä on hieno ja mukaansa tempaava haaste, johon vastaamisesta on palkintona lentämisen ilo ja nautinto.

Koulutus

Purjelennon lupakirjakurssiin kuuluu n. 55 tuntia teoriaa ja 50 lentoa joista kertyy vähintään 10 lentotuntia. Lennoista vähintään 30 lennetään opettajan kanssa kaksipaikkaisella koulukoneella.

Teoriaosuuden voi suorittaa myös verkkokurssilla. Tämänhetkiset kurssien hinnat voit katsoa täältä.

Purjelentokurssille voi osallistua sinä vuonna, jonka aikana täyttää 15 vuotta. Purjelentäjän lupakirjan voi saada 16-vuotiaana. Jos kurssin on lentänyt nuorempana, purjekoneilla voi lentää itsenäisesti opettajan valvonnassa kunnes ikäraja täyttyy. Purjelentäjän yläikärajan määrää ainoastaan terveys.

Teoriakurssille voi osallistua kuka tahansa, lääkärintarkastus on ajankohtainen vasta lento-osalle mentäessä. Purjelentäjäksi haluavan on käytävä lääkärintarkastuksessa ilmailulääkärillä. Normaali terveys riittää, mutta yleisesti ottaen oman lupakirjan saamisen esteenä ovat kaikki tajuntaan ja lentokykyyn vaikuttavat sairaudet sekä erittäin huono näkö, silmälasit eivät ole este. Ilmaan pääsee myös ilman lupakirjaa: esimerkiksi kerhon kaksipaikkaisilla purjekoneilla voi lentää lupakirjan omaavan kanssa, vaikka itsellä ei olisikaan lupakirjaa.

Lupakirjan saatuasi voit hankkia jatkokoulutusta eri osa-alueilta kuten mittarilentokoulutus pilvessä lentämistä varten tai matkalentokoulutus.

Matkalento

Matkalentokoulutuksen turvin voi lähteä todellisiin purjelentoseikkailuihin eri puolille Suomea. Kokeneet harrastajat lentävät useiden satojen kilometrien matkoja nauttien etenemisen antamista haasteista.

Arjen huolista pääsee taivaalla täysin eroon ja maailmaan saa uudenlaisen perspektiivin ylhäältä katsoen. Lennolla voi käyttää hyväksi nykyajan teknologiaa suunnistamisessa ja optimaalisen lentonopeuden löytämiseksi. Toisaalta purjekoneessa voi myös vain istua mukavasti ja katsella maisemia.

Kilpailutoiminta

Innokkaita purjelentäjiä on mukana myös lajin kilpailutoiminnassa. Kilpailut ovat yleensä eripituisia nopeuslentotehtäviä. Jokapäiväiset, monituntiset lennot vaihtelevissa olosuhteissa tekevät purjelennosta vaativan ja kestävyyttä kysyvän urheilulajin. MM-tason ja SM-tasonkin kilpailijat ovat harjaantunutta porukkaa ja heidän välille kaksiviikkoinenkaan kisa ei aina tuo suuria eroja.

Kilpaileminen edellyttää useiden vuosien ahkeraa harrastamista ja opiskelua, sekä määrätietoista harjoittelua. Kilpailu-ura alkaa pienistä alueellisista kisoista. Halun ja kykyjen mukaan voi edetä kansainväliselle tasolle asti.